Workshop EBRAINS – a platform for collaboration in digital neuroscience

Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) Calle del Cid, 4, 28001 Madrid Spain

November 12, 2019, from 9:00 to 18:00.

This one day workshop will provide an overview of EBRAIN utilities to the Spanish Innovation Community members and other industrial actors interested in HBP.

Audience: companies, companies associations and hospitals. 

Registration available per invitation.

PROGRAMME

Time

Title/Topic

Speaker

08:45-09:00

Registration

 

5-10 mins

9:00-09:10

Welcome note by the event chairs

 

Rafael Rodrigo

Secretary General for Science Policy, Ministry of Science, Innovation and Universities

Asunción Gomez

Member of the HBP Stakeholders Board

Gonzalo Leon

Deputy Rector for Innovation Partnerships, UPM, HBP Innovation

20 mins

9:10-09:30

The Human Brain Project - Concepts, Complexity Challenges and Perspectives

Katrin Amunts

HBP Scientific Research Director

30 mins

09:30-10:00

The EBRAINS infrastructure: integrated services addressing current and future challenges in brain research

Jan Bjaalie

HBP Infrastructure Operations Director

30 mins

10:00-10:30

Coffee break

30 mins

10:30-11:00

 Spanish Partner summarizing role of Spain in HBP

Asunción Gomez

Vice President for Research and Innovation, UPM, Member of the HBP Stakeholders Board

20 mins

11:00-11:20

Partening projects in HBP and Open Calls in SGA3

Mavi Sanchez-Vives

IBEC, Spain

20 mins

11:20-11:40

Introduction to the Collaboratory

Marc Morgan

EPFL, Switzerland

20 mins

11:40-12:00

Introduction to the Knowledge Graph

Oliver Schmid

EPFL, Switzerland

30 min

12:00-12:30

Innovation management in HBP

Guillermo Velasco

UPM, HBP Innovation

30 min

12:30-13:00

ESFRI views: the process, A vision from Spain

Inmaculada Figueroa

Deputy Vice-Director General for Internationalisation of Science and Innovation

Ministry of Science, innovation and Universities

Vice President of ESFRI

60 mins

13:00-14:00

Lunch break

Demo sessions

30 min

14:00-14:30

Demo session I: Knowledge Graph

 

Oliver Schmid

EPFL, Switzerland

30 min

14:30-15:00

Demo session II: Exploring HBP‘s multilevel brain atlases

Daniel Zachlod and Xiao Gui

JUELICH, Germany

30 min

15:00-15:30

Demo session III: Data Curation, FAIR data usage

Ulrike Schlegel

UiO, Norway

30 min

15:30-16:00

Demo session IV: Presentation of the Brain Simulation Platform

 

Luca Bologna

CNR, Italy

15 min

16:00-16:15

Coffee break

30 min

16:15-16:45

Demo session V: Presentation of The Virtual Brain

Petra Ritter

Charité, Germany

30 min

16:45-17:15

Modelling and Simulation

 

Wouter Klijn

JUELICH, Germany

15 mins

17:15-17:30

Presentation of Spanish Innovation Community

Alfonso Beltrán

Institute of Health Carlos III,

Ministry of Science, Innovation and Universities

15m

17:30-17:45

Closure

Katrin Amunts

Gonzalo León

 

Organisers:

  • Gonzalo León, Universidad Politécnica de Madrid
  • Martina Schmalholz, Heidelberg University
  • Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI)

Contact

Prentations